Overslaan en naar de inhoud gaan

Meld je hier aan als lid

Voordelen lidmaatschap:

 1.  Je kunt onbeperkt tennissen;
 2. Snel en eenvoudig een baan reserveren via de ClubApp;
 3. Wij zijn een kleine club, dus veel ruimte om te kunnen tennissen, bij veel grote(re) verenigingen is het dringen om een baan te reserveren;
 4. Elke woensdagavond is er clubavond, leden spelen onderling in wisselende samenstellingen, voor nieuwe leden is de clubavond een goede gelegenheid om andere leden en mogelijke tennismaatjes te leren kennen;
 5. Als lid kun je tennisles nemen;
 6. Als lid kun je deelnemen aan competitie;
 7. We hebben 4 uitstekende gravelbanen.

Kosten lidmaatschap per jaar heel seizoen (april t/m oktober):

 • Inschrijfgeld voor nieuwe leden van 18 jaar en ouder: € 25,- (eenmalig)
 • Volwassenen: € 135,- 
 • Jeugd tot 18 jaar: € 110,-
 • Baanhuurder en T42 lid € 110,-
 • Tennis Alles-in-1 voor jeugd t/m 17 jaar: € 33,- per maand (per kwartaal opzegbaar)

  Het reguliere tennisseizoen loopt vanaf april t/m oktober. Als de tennisbanen goed blijven dan kan er vaak langer doorgetennist worden.

Kosten lidmaatschap per jaar vanaf juli:

 • Inschrijfgeld voor nieuwe leden: € 25,- (eenmalig)
 • Volwassenen: € 110,- 
 • Jeugd tot 18 jaar: € 85,-
 • Baanhuurder en T42 lid € 85,-

Na aanmelden ontvang je een factuur, na betaling van de factuur wordt je aangemeld bij de KNLTB.

Voordelen lidmaatschap

Als je lid wordt bij een KNLTB tennisvereniging, word je ook meteen lid van de KNLTB en maak je deel uit van een groot netwerk.

Wanneer je lid wordt betaal je contributie en ontvang via je vereniging een ledenpas en een bondsnummer. Daarmee krijg je toegang tot veel voordelen.

 1. Professionele tennisleraren
 2. Toegang tot de KNLTB competities
 3. Toegang tot het KNLTB toernooiaanbod
 4. Snel en makkelijk je wedstrijdresultaten bekijken (ranglijst en DSS) via MijnKNLTB
 5. ClubApp met al het nieuws van jouw vereniging
 6. Een collectieve ongevallen verzekering en korting op een Menzis zorgverzekering
 7. Kortingen op evenementen en partner aanbiedingen

Zo profiteer je als lid van de professionaliteit van de tennisleraren. De KNLTB zorgt voor de ontwikkeling van de sport door het organiseren van opleidingen tot tennisleraar. Dat betekent voor leden dat zij zeker weten dat zij op een goede manier leren tennissen en zich snel kunnen ontwikkelen in de sport.

Of je nu wedstrijden speelt voor de gezelligheid of om je te meten aan anderen, je kan meedoen aan de door de KNLTB georganiseerde competities. Ook stimuleert de KNLTB een toernooiaanbod voor elk type speler. Als KNLTB-lid heb je toegang tot alle officiële competities en meer dan 2.000 open toernooien per jaar.

Speciaal voor wedstrijdspelers heeft de KNLTB het Dynamisch Speelsterkte Systeem (DSS) ontwikkeld en publiceren we verschillende ranglijsten. Zo kan elk lid snel en gemakkelijk zijn/haar vorderingen volgen. Via MijnKNLTB ziet elke tennisser zijn wedstrijdresultaten en kan er snel en eenvoudig gezocht worden naar toernooien en kun je je daar meteen voor inschrijven.

Om voor elke speler tennis zo aantrekkelijk mogelijk te maken, ontwikkelen en promoten we diverse soorten competities en een toernooicircuit dat door de verenigingen aangeboden en georganiseerd kan worden. Voor leden is de ClubApp een gratis tool om alle informatie over deze wedstrijden bij zijn/haar vereniging op een overzichtelijke manier te zien, mits jouw tennisvereniging deze app beschikbaar heeft gesteld voor de leden.

Ook heeft de KNLTB voor alle verenigingen een collectieve ongevallenverzekering afgesloten. Deze verzekering is automatisch gekoppeld aan het lidmaatschap. Daarnaast profiteer je als lid van een korting op een zorgverzekering bij Menzis. Tenslotte ontvangen KNLTB-leden korting op partner programma’s en op door ons georganiseerde evenementen.

Tenslotte kan je profiteren van kortingsacties van onze partners. Om hiervan te kunnen profiteren moet je zelf aangeven dat je de partner nieuwsbrief wil ontvangen waarin regelmatig aanbiedingen gedaan zullen worden.

Om te gaan tennissen heb je niet veel nodig. Hieronder vind je alle tennismaterialen die je nodig hebt om een balletje te slaan.

Kleding

In principe heb je geen speciale tenniskleding nodig om de baan op te kunnen. Wat vooral belangrijk is bij het kiezen van de juiste tennisoutfit, is dat deze comfortabel zit en je voldoende bewegingsvrijheid hebt. Het is prettig als de stof grotendeels bestaat uit polyester, dit materiaal sport fijn door het lichte gewicht en het heeft een ademend en sneldrogend karakter. Tenniskleding houdt wel rekening met een aantal aspecten, waar andere sportkleding dat niet doet. Meer informatie over tenniskleding vind je hier.

Schoenen

Je kunt het beste tennissen op schoenen die speciaal voor tennis zijn ontworpen. Bijkomend voordeel is dat deze schoenen zo zijn gemaakt, dat ze de baan niet beschadigen. Tennisschoenen moeten voldoende zijwaartse stabiliteit hebben, om te voorkomen dat je voeten te veel naar binnen of te veel naar buiten kantelen. Een tennisschoen dient direct te passen en comfortabel te zitten, niet alleen als je zit maar ook als je gaat staan. Draag de sokken die je tijdens het spelen ook zou dragen als je de schoen past. Meer informatie over tennisschoenen vind je hier.

Tennisracket

Zonder tennisracket kan er niet getennist worden, dus heb je dat in ieder geval nodig. Rackets zijn er in zeer veel soort en maten. Er zijn tennisrackets voor kinderen, mannen, vrouwen, goede spelers, beginners, spelers die met veel spin slaan, enzovoort.

Net zoals bij de tennisschoenen is het zeer belangrijk om je goed te laten adviseren welk racket het beste bij jou past. Met een goed racket in de hand wordt de kennismaking met de sport des te leuker! Meer informatie over tennisrackets vind je hier.

Dat lichaamsbeweging gezond is, weten we inmiddels allemaal. Keer op keer duiken er in de media berichten op over onderzoeken die dat bevestigen. Regelmatige matig intensieve lichaamsbeweging gaat gepaard met sterkere botten en een lager risico op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Onderzoek wijst ook uit dat van alle sporten tennis een gezonde keuze is. Niet alleen vanwege de directe gevolgen voor de fysieke en geestelijke gezondheid, maar ook omdat je tennis je leven lang kunt beoefenen. Juist dat maakt dat je optimaal van de gezondheidsvoordelen kunt profiteren.

Maar wat zijn dan precies die gezondheidsvoordelen? We zetten ze hieronder op een rij.

Slank met tennis

Tennissen is een uitstekende manier om vet te verbranden, niet alleen tijdens het sporten, maar ook nog enige tijd daarna. Onderzoek bevestigt dan ook dat tennissers een lager lichaamsvetpercentage hebben dan minder actieve mensen. Dat is belangrijk, want obesitas (ziekelijk overgewicht) is inmiddels een wereldwijde epidemie. Met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Goed voor hart en bloedvaten

Tennissen heeft een positief effect op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Zo verbetert tennissen de verhouding tussen het slechte LDL- en het goede HDL-cholesterol in het bloed. Als je weet dat de vetsamenstelling van het bloed één van de belangrijkste voorspellers is van hart- en vaataandoeningen, kun je je voorstellen dat dit grote winst is. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat tennissen leidt tot een lagere bloeddruk, een betere longfunctie en een gezonder lichaamsgewicht. Ook dat is van belang voor het risico op hart- en vaataandoeningen. Dat je door tennissen ook diabetes onder controle kunt houden, komt het hart en de bloedvaten ten slotte ook ten goede.

Zoet voor ‘suiker’

Tennissen verkleint de kans op diabetes (suikerziekte) en helpt mensen met diabetes type II hun ziekte onder controle te houden. Dat komt doordat lichaamsbeweging ervoor zorgt dat je lichaamscellen gevoeliger worden voor insuline en daardoor glucose beter kunnen opnemen.

Sterke botten

Een goede manier om je botten te verstevigen – en het risico op botontkalking te verkleinen – is een sport te beoefenen die je botten belast. Denk bijvoorbeeld aan joggen of wandelen. Die sporten worden dan ook vaak geadviseerd. Zwemmen is een voorbeeld van een minder effectieve sport als het gaat om sterke botten, omdat je lichaam tijdens het zwemmen door het water wordt gedragen. Nog effectiever dan joggen of wandelen is tennissen. In de tennissport worden niet alleen je benen belast, maar ook je armen (bij het slaan van de bal). Onderzoek wijst dan ook uit dat tennissers gezondere botten hebben. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen in alle leeftijdscategorieën. En dat geldt niet alleen voor diegenen die al van jongs af aan tennissen; ook als je pas later in je leven met tennis begint, profiteren je botten daarvan.

Beter uithoudingsvermogen

Onderzoek wijst uit dat tennissers gemiddeld een relatief beter uithoudingsvermogen hebben. Dat betekent dat je door regelmatig te tennissen steeds beter in staat zult zijn om lichamelijke inspanningen gedurende langere tijd vol te houden. Je raakt met andere woorden minder snel vermoeid.

Sterke en flexibele spieren

Met een grote laatste pas, het bovenlichaam opzij hellend, de arm is tot het uiterste gestrekt… ja, de bal gehaald. Tennissers moeten regelmatig hun spieren ver uitrekken om nog net de bal te kunnen slaan. Hoe vaker je dat doet, hoe flexibeler je wordt. Tennissen draagt dan ook bij aan de flexibiliteit van je spieren. En niet alleen dat. Natuurlijk worden je spieren door het tennissen ook sterker. Vooral de beenspieren, maar ook de romp en armspieren worden getraind.

Goed voor je immuunsysteem

Tennis vergroot je weerstand tegen ziektes. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die actiever zijn een sterker immuunsysteem hebben. En hoe intensiever je beweegt, hoe beter je immuunsysteem functioneert. Je bent daardoor minder vatbaar voor verkoudheden, griepjes en andere (ook ernstiger) ziektes.

Reactievermogen, snelheid, wendbaarheid en evenwicht

Daar komt de bal: je moet snel reageren, draaien, versnellen en slaan. Keer op keer. En oefening baart kunst. Van tennissen word je sneller en wendbaarder. Wist je dat je tijdens het spelen van één punt – dat duurt zo’n 10 seconden – gemiddeld wel vijf keer van richting verandert? Het spreekt voor zich dat ook je evenwicht hierbij een belangrijke rol speelt.

Grove en fijne motoriek

Tennis is goed voor je grove en fijne motoriek. Niet alleen de grote spiergroepen, ook de kleine spieren worden aan het werk gezet. Ze worden daardoor niet alleen sterker, maar je lichaam leert ook om de spieren gedoseerd en in samenhang te gebruiken. Ook goed voor je coördinatievermogen dus. Specifiek ook de oog-handcoördinatie blijkt door tennis te verbeteren.

Psychologische voordelen

In gesprekken en artikelen over de gezondheidsvoordelen van sport ligt het accent meestal op de fysieke voordelen. Maar tennissen is ook uitermate goed voor de mentale en emotionele gezondheid. Ook dat heeft de wetenschap inmiddels wel bewezen. Lichaamsbeweging verzacht bijvoorbeeld de symptomen van stress. Maar wist je ook dat intensieve lichaamsbeweging, zoals tennis, ervoor zorgt dat je meer cellen aanmaakt in de hippocampus, een klein gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het leren en het geheugen? Dat kan bijvoorbeeld een verklaring zijn voor de samenhang tussen wiskundeprestaties en de fysieke fitheid bij kinderen, zoals onderzoek heeft aangetoond. Lichaamsbeweging komt ook je stemming ten goede. Bekend is dat sporten de klachten van depressieve mensen kunnen verminderen. Onderzoek laat ook zien dat tennissers – ook in vergelijking met andere sporters – beter scoren op vitaliteit, optimisme en zelfwaardering. Daarentegen scoren ze lager op somberheid, boosheid, verwarring, bezorgdheid en spanning.

Kortom, zo gezond is tennis!

De conclusie mag duidelijk zijn. Tennissen is gezond. Wil je optimaal van de gezondheidsvoordelen profiteren, dan ga je regelmatig de baan op, het liefst je hele leven lang!